LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 15 / 12 april

12 apr, 2020

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel De overmaat van ontbreken van Margreet Schouwenaar (Ivan Sacharov)

Poëtisch kijken naar catastrofeseen gedachte van Rogier de Jong

Recensie van de bundel Broze aarde van Antjie Krog (Hans Puper)

Interview met Willem Tjebbe Oostenbrink, "Poëzie schrijven betekent voor mij betekenis geven, dan wel een zoektocht naar zingeving" (Alja Spaan)

 

Recensie van de bundel Woonoperaties van Liesbeth Aerts (Peter Vermaat)

Een persoonlijke top drie uit de 100 van De Gedichtenwedstrijd

Cor, column van Karel Wasch

Deze week op de site van Meander

"Om iets te begrijpen van de mensen en de wereld, heb je verbeeldingskracht nodig", uit het interview met Judy Elfferich, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Dichter, P.C. Hooftprijswinnaar (2009) en tv-maker Hans Verhagen (81) overleed na een langdurig ziekbed op vrijdagochtend in een Amsterdams verpleeghuis. In 2017 verscheen een bundel met de verzamelde gedichten van Verhagen. Op de achterflap zegt Remco Campert: "Naar mijn onbescheiden mening is Verhagen met Lucebert de grootste moderne Nederlandse dichter.

Ellen Deckwitz heeft de E. du Perronprijs 2019 gewonnen met haar bundel Hogere natuurkunde. Andere genomineerden waren Stephan Enter (Pastorale) en Asha Karami (Godface). De uitreiking is uitgesteld naar het najaar en vindt plaats op 15 oktober 2020 in Tilburg. Voorafgaand aan de uitreiking houdt Maxim Februari, winnaar van de P.C. Hooft-prijs 2020, de negende E. du Perronlezing met als titel ‘E. du Perron en de pseudo-identiteiten’.

Het Poetry International Festival 2020 – van 25 t/m 28 juni – wordt uitgesteld. Met het motto What You Will Hear Is True moeten dichters, vertalers, muzikanten, vrijwilligers, partners en publiek nu iets anders doen.

Uw eigen Corona gedicht op de radio? Delia Bremer, een van de bekendste dichters uit Drenthe,  zit er klaar voor.

In een andere provincie gaan ze versjes op reclameborden zetten; misschien een voorbeeld voor een blijvende aktie in het hele land na Gouda?

En geen specifieke Coronagedichten maar wel tegengevolge van het virus: uitvaartgedichten voor de ons ontvallenen. Carl Norac, sinds dit jaar de vierde Dichter des Vaderlands van België, heeft dit initiatief genomen.
Doel is om nabestaanden de kans te geven om afscheid te nemen met een persoonlijk gedicht nu het niet mogelijk is elkaar persoonlijk te groeten. Belgische nabestaanden kunnen daarvoor een beroep doen op maar liefst zeventig dichters, zowel Frans- als Nederlandstalig. Een persoonlijk afscheidsgedicht kunt u hier aanvragen. Op de website worden ook algemene uitvaartgedichten gepubliceerd die vrij gebruikt mogen worden door wie daar nood aan heeft. Tevens worden professionele literaire vertalers ingeschakeld om de gedichten uit het Nederlands en Frans te vertalen naar andere moedertalen in de hoop dat zo iedereen, ongeacht taal of afkomst, een laatste eerbetoon in de eigen taal kan krijgen.

Bel ook gerust naar de Zuiderburen voor ‘onze dichter van wacht’.

Mondo en Poetry International starten een project waarbij dichters je thuis bellen om een gedicht voor te dragen. Jaap Robben was de eerste dichter die meedoet, maar ook Iduna Paalman, Ellen Deckwitz, Ester Naomi Perquin, Maud Vanhauwaert, Ingmar Heytze, Elfie Tromp en Vrouwkje Tuinman zullen meedoen met het project.

Meer Nieuwe online initiatieven in deze tijd op het gebied van literatuur op de site van Boekmanstichting.

In Alkmaar heeft kunstenaar Rob Komen in ieder geval al een bundel klaar, geheel gewijd aan Corona, met bijdragen van hem en diverse dichters uit verre en naaste omgeving, waaronder Jos Eertink, stadsdichter van Enschede, Willemien Spook, stadsdichter van Haarlem, Joris Brusel, stadsdichter van Alkmaar, Atze van Wieren, Margreet Schouwenaar en Petra van Rijn.

Meander op andere plaatsen

 

gedicht van Annet Lemaire (ingestuurd door Kathleen De Sonville)

Heeft u ook een voorbeeld, fragment, foto, citaat waarin Meander terugkomt? Stuur het ons toe!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten