LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 12 / 21 maart

21 mrt, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Seinpost van Rogier de Jong (Peter Vermaat)

Een kapitale kwestiecolumn Rogier de Jong

Recensie van de bundel Ontbinding van Piet Gerbrandy (Johan Reijmerink)

Interview met Margreet Schouwenaar, "Ruimte kan niet zonder beschutting. In die zin is taal mij tot woning." (Alja Spaan)

 

Recensie van de bundel Voor jou wou ik een huis zijn van David Troch (Hettie Marzak)

Klassieker 249, een bespreking van het gedicht De bruid van Harriet Laurey (Janine Jongsma)

U krijgt deze klassieker van ons apart toegestuurd in de Klassieker Nieuwsbrief.

 

Lapo Mosca, column van Hans Franse

 

Deze week op de site van Meander

"Ik schrijf om dingen beter te begrijpen en tastbaar te maken. Al is het ook oké als ik iets niet begrijp. Niet weten is ook weten!", uit het interview met Rashida Boukhizou, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Na de P.C. Hooftprijs in 2016 voor haar gehele oeuvre ontvangt schrijfster Astrid H. Roemer dit jaar de Prijs der Nederlandse Letteren 2021. Roemer is de eerste auteur uit Suriname die bekroond wordt met de Prijs der Nederlandse Letteren.

De Gedichtenwedstrijd 2020 is gewonnen door Sascha van Beernaert met het gedicht Mummie. De tweede prijs ging naar Gerda Posthumus met Chaos. De derde prijs is voor Elianne van Elderen met 100 SONGS EVERY 2000'S KID WILL REMEMBER. De top 100 is gepubliceerd in de bundel In donzen dromen, uitgegeven door Poëziecentrum in Gent. Deze is binnenkort verkrijgbaar.

Uit de zestien poëziebundels op de longlist van de Grote Poëzieprijs heeft de jury vijf bundels gekozen. Morgen wordt deze shortlist onthuld, live in de uitzending van Andrea van Pol in het programma Opium op Radio 4. Luister hier de uitzending om 22:30 uur.

De Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de aanmoedigingsprijs die jaarlijks wordt toegekend aan een dichtbundel (oneven jaren) dan wel aan letterkundig proza (even jaren) door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, is dit jaar toegekend aan J.V. Neylen voor haar debuut En niet bij machte.

Nog meer goed nieuws vanuit Vlaanderen. Vanaf 2022 heeft ons buurland eindelijk weer een grote literaire prijs: de Boon. De prijs wordt elk jaar tweemaal uitgereikt, er is namelijk een Boon voor fictie en literaire non-fictie en een Boon voor kinder- en jeugdliteratuur.

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat Slauerhoff zijn eerste gedichten schreef. Eléonor & Gerry De Mol zetten teksten van de Nederlandse dichter/schrijver op muziek.
De release komt uit in het kader van de Wereld Poëziedag en wordt ondersteund door de Vlaamse Unesco Commissie en het Poëziecentrum. U kunt het werk hier beluisteren.

Bij de Haiku Kring Nederland is verschenen Dé zeventien van 2020, een selectie haiku's die natuurlijk de pandemie omvatten zoals deze van Anna Maria Domburg-Sancristoforo:
pandemie
eenzaamheid vouwen
in origami papier

Het e-boekje kunt u hier downloaden.

Het stadsdichterschap van A.H.J. Dautzenberg stopt. Hij heeft geen goed woord meer over voor zijn stad Tilburg.

Ander opwekkend nieuws geeft dichter Lévi Weemoedt in een interview met Tzum.

 

Poëzie op vreemde plekken

Muurgedichten in Nunspeet, ingestuurd door C. Keizer en unieke onderleggers in Izegem, ingestuurd door Walter Vandewaetere.

Gezamenlijk op zoek naar Poëzie op vreemde plekken? Laat u inspireren door dit of deze en stuur ons uw vondst.

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten