LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 23 / 6 juni

6 jun, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Lieve Ganymedes van Stijn Praet (Herbert Mouwen)

Een kerkhofcolumn van Hans Franse

Recensie van de bundel Dankbaar lichaam van Thomas Möhlmann (Peter Vermaat)

In de serie ‘gesprekken met Meandermedewerkers’ het drieëndertigste gesprek, met Martijn Benders (Alja Spaan)

 

Recensie van de bundel De koers van de eeuw van Charles Ducal (Kamiel Choi)

Gedichten van Saskia van Leendert

 

 

Moedermaand mei, column van Jan Loogman

 

Deze week op de site van Meander

"Ik denk dat elke tekstvorm zijn eigen voordeel en kwaliteiten heeft.", uit het interview met Elianne van Elderen, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Medewerkers

We zijn heel blij met de komst van Annet Zaagsma en Christophe Ywaska als nieuwe Meandermedewerkers. Beiden gaan interviews voor ons maken.

Annet Zaagsma schrijft poëzie en maakt foto’s en ander beeldend werk. Sinds 2019 heeft zij twee dichtbundels uitgebracht en haar gedichten zijn opgenomen in diverse verzamelbundels. Ze won een aantal prijzen waaronder de Schrijverspodiumprijs 2019. Annet studeerde poëzie aan de Schrijversvakschool Groningen en woont op het Hogeland in Groningen. Ze is aangesloten bij de Klimaatdichters en lid van dichtgroep de Dichters van de Eerste Verdieping. In maart verscheen er een interview met haar op Meander.

Christophe Ywaska veinst een schrijver te zijn die de wereld rondom hem en in de medemens probeert te vatten. Soms doet hij alsof hij kan schilderen met olieverf op doek. Als Teleferick maakt hij muziek voor imaginaire films, tussendoor speelt hij muziekverhalen op de radio (Klankschap is zijn radiokind).

 

Nieuwsflits

Dichter Remko Ekkers is plotseling overleden. Ekkers bleef tot aan zijn dood razend actief: hij dichtte, schreef recensies, hield zijn blog bij en bleef nieuwsgierig naar nieuwe schrijvers en dichters. "Als er iets is wat hem tekent, dan is het wel zijn ongebreidelde hang om meer te weten, meer te zien, meer te lezen", aldus Tzum.

De Grote Poëzieprijs 2021 is gewonnen door Liesbeth Lagemaat met haar bundel Vissenschild.

 

De eerste weer! Een poëtisch pop up-evenement georganiseerd door het Zutphens dichtersgilde, waarin de poëzie centraal staat, 'als was zij een edelsteen die vijfvlakkig wordt belicht'. U kunt zich hier aanmelden.

Dat er veel goeds uit Zuthpen komt wisten we natuurlijk al.
Op zaterdag 6 november 2021 vindt in Zutphen de eerste editie van het Nederlands Poëziefilm Festival plaats. Daarmee krijgt in navolging van Bristol, Seattle, Montreal, Barcelona en tal van andere plaatsen over de hele wereld ook Nederland een poëziefilmfestival.
Het Nederlands Poëziefilm Festival richt zich op het vertonen van poëziefilms van Nederlandse makelij, maar presenteert ook een selectie buitenlandse films in samenwerking met het Zebra Poetry Film Festival in Berlijn, de Poetry Society in Londen en het Amerikaanse Motionpoems.
Poëziefilms zijn een genre dat internationaal snel terrein wint. Het zijn films die een gedicht als leidraad nemen, de kunst van het gedicht ten gehore brengen en visueel benaderen. Het Nederlands Poëziefilm Festival wil dit genre een podium in Nederland bieden en roept dichters en filmmakers op hun films aan te melden voor vertoning.
Aanmelden kan tot 1 september 2021 via deze link. Je film insturen kan tot 1 oktober 2021 via dezelfde link of via Wetransfer naar dit adres.
Het Nederlands Poëziefilm Festival vindt plaats in het Luxor Theater in Zutphen. Het festival is een initiatief van filmmaakster Helmie Stil (Poetry Cinema), Hans Heesen (Luxor Theater) en Lex Veerkamp (Stichting Filmmanifestaties).

Het EK Voetbal Mannen komt er echt aan deze zomer (11 juni tot en met 11 juli 2021)! Dus ook het project VOETBALFLARF van Jelle Pieters (De Man met de Pen) en Kila van der Starre. Dat is een voetbalwedstrijd op tv kijken, zinnen en zinsdelen van het commentaar noteren en daarna (zonder zelf iets toe te voegen) de fragmenten samenvoegen tot een gedicht.
De afgelopen jaren plaatsten zij tijdens EK's en WK's oproepen op Facebook en Instagram en kregen veel enthousiaste reacties. Velen, waaronder heel wat docenten Nederlands, flarften mee.
Deze zomer gaan ze het voetbalflarfen wat groter aanpakken. Het radioprogramma De Taalstaat is al een partner in het project, daar komen ze 12 juni vertellen over het fenomeen, en het literaire voetbaltijdschrift Hard gras heeft eerder al een oproep geplaatst in hun tijdschrift.
Iedereen die wil kan heel simpel meedoen door hun voetbalflarfgedicht op welk sociaal medium dan ook te delen met de hashtag #voetbalflarf. Heb je een vraag over voetbalflarf? Stuur ons een bericht via Facebook of Instagram of via de mail.
Doe ook mee en maak FLARF tot een van de leukste woorden!
En zo kan het eruit zien:

NIET ONGEVAARLIJK  (Frankrijk tegen België, halve finale WK Voetbal, 10 juli 2018)

De trouwe luitenant,
hij is rustiger geworden.
Hij heeft een computer
in zijn hoofd zitten,
een externe harde schijf,
die kan niet alleen lopen.

De drukte neemt toe,
iedereen wijst.
De stress neemt toe,
hij hoort het suizen,
ingesloten, moeilijk.
Dan gaat 'ie zwerven,
rustig schuiven,
even contact zoeken.

Ze proberen tussen de lijnen te lopen,
even knijpen naar een kant,
maar er is weinig ruimte,
zwervend door het veld,
terug om de bal te voelen.

(c) Kila van der Starre

 

Readymades

Zeezout
Waterwerken

Deze readymade is geschreven door een echte dichter/zeeman/polderjongen. Zo’n breedgebouwde, forsgeschouderde kerel die robuust in zijn woorden zit. Geen weekhartig en broos meisje, geen fragiel en tenger jongetje dat af en toe zin heeft in een dropje en dan een versje schrijft. Dit is een stoere tekst met de licht zilte prikkeling van de zee. Alleen al bij het lezen van deze raedymade smaak je de zeezout-waterwerken op je tong, tegen je gehemelte en tussen je tanden. En als je die dropjes (in de vorm van vuurtorens en basaltkeien) in je mond stopt en flink doorpakt, voel je dat je wordt opgenomen in de Vaderlandsche Geschiedenis sinds 1876. Kloek, kordaat & krachtig.

© Jos van Hest


Meanderen

 

uit Handboek voor de Vagebond, in de voetsporen van vrije denkers, van Léon Hanssen. In het geweldige boek nog veel meer 'meanderende lijnen' en 'meanderende beweging'. Ingestuurd door Alja Spaan.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten