LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 9 / 27 februari

27 feb, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Surplace van René van Loenen (Marc Eyck)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (33), Jeanine Hoedemakers

Recensie van de bundel Nog iets dat ik weet over jou van Stefaan Pauwels (Marc Bruynseraede)

Interview met Joris Miedema, "Schrijven is voor mij volledige vrijheid." (Alja Spaan)

Recensie van de bundel De vochtige slapeloosheid van Senne Bogaerts (Jeanine Hoedemakers)

De favorieten van Jinze de Klerk

Dagen, column van Hans Puper

Deze week op de site van Meander

"Poëzie schrijven is kloppen op een nagel, iedere bundel steeds dieper.", uit het interview met Toon Vanlaere, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwsflits

Op 22 februari overleed Stijn De Paepe (1979). De Paepe studeerde Nederlands en Duits aan de Universiteit van Gent en doceerde Nederlands aan de Arteveldehogeschool. Hij werd vooral bekend als ‘moderne rederijker’ die in vormvaste gedichten dagelijks in De Morgen het nieuws becommentarieerde.

De zes genomineerde bundels voor de Herman de Coninckprijs 2022 zijn bekend gemaakt op 21 februari, de dag waarop De Coninck 78 jaar zou zijn geworden. Bundels die in 2021 verschenen en waarvan één een debuut moest zijn:
Vesper, Anne Broeksma, doe het toch maar, Babs Gons, Virgula, Sasja Janssen, In mijn mand, Lieke Marsman, Vervoersbewijzen, Tijl Nuyts en Aarduitwrijvingen, Charlotte Van den Broeck.

De Gorcumse literatuurprijs 2022 wacht weer op inzendingen (verhalen of gedichten). Water, vriend of vijand? is dit jaar het thema en hopelijk de inspiratiebron om te gaan schrijven en sluit bovendien aan bij actuele landelijke thema’s, zoals de Sint-Elisabethsvloed van 1427 of het ontstaan van de Hollandse Waterlinie in 1572. De sluitingstijd voor deelname is op 30 juni a.s. om 24.00 uur. De Gorcumse literatuurprijs is vanaf 12 jaar, voor Nederland en Vlaanderen.

Voor het 8e jaar op rij organiseert Stichting Aquarius de Wereld Water Dag Gedichtenwedstrijd. Tot 15 maart kunnen dichters uit binnen- en buitenland een gedicht van max 28 regels insturen met dit jaar als thema: Grondwater maak het onzichtbare zichtbaar. In de jury  zitten dit jaar oa. Aschwin van den Abeele (stadsdichter van Middelburg) en Marcel Vaandrager (Nederlands Dichters Podium).

De 6e Poëzieprijs van Cultuursmakers Holsbeek met als thema ‘klimaat’ is geopend voor inzendingen tot 19 april 2022. In een bekwame vakjury oa  akim a.j. willems en Truus Roeygens. Het woord 'klimaat' zelf mag niet in het gedicht voorkomen.

DichterBijWaalwijk wil op vrijdagavond 4 maart een poëziecafé gaan houden van 19.00-21.30 uur in GMHK, Grotestraat 208, Waalwijk. Met muisstille liedjes van Frank Leijtens en poëzie uit het Hoge Noorden van Rachelle Hardes.

Op 5 maart kunnen dichters elkaar weer ontmoeten in Winschoten, in het Theater café van Cultuurhuis de Klinker om 10.00 uur.

"De Salon" in Lelystad is een tweemaandelijks open podium, waar artiesten/kunstenaars in muziek en letteren optreden voor een geinteresseerd publiek. De activiteit staat gepland op de laatste zondag van januari, maart, mei, juli, september en november. Wil je optreden? Of wil je op de hoogte gehouden worden van onze activiteiten? Mail ons dan.


Van 10 tot en met 12 juni a.s. is het 52ste Poetry International Festival met vooraanstaande dichters en in het oog springende jonge dichttalenten opnieuw een verrassende showcase van de actuele poëzie wereldwijd. Al meer dan vijftig jaar is het festival een vrijplaats voor poëzie en liefde voor taal. Samen met festivallocaties LantarenVenster en Verhalenhuis Belvédère, de nieuwe garde (Rotterdamse) makers en vele partners doet Poetry International er dit festival een schep bovenop. Ze zetten de festivaldeuren wijd open met toegankelijke events waar het taalplezier vanaf spat, en zoeken actief naar ontmoetingen om bij een nieuw publiek het vuur voor taal te ontsteken. Ontdek een wereld vol poëzie die experimenteert, confronteert, inspireert en activeert, met voordrachten, themaspecials en locatieprogramma’s, talkshows, films, workshops, poëzieroutes en afterparty’s. Poëzie overal, zowel binnen, buiten als online.
De kaarverkoop gaat begin april van start, we houden u op de hoogte.

De Aftocht, het project rondom het gedicht uit Paul van Ostaijen’s roemruchte bundel Bezette Stad, is op tournee. De aftrap was op 22 februari in Antwerpen en kunt u hier terugzien. Explore the North en deBuren organiseren de tour in juni in Leeuwarden. Meer dan 40 kunstenaars geven in het internationale project Besmette Stad een actueel artistiek antwoord op het gedicht De Aftocht, resulterend in een online multidisciplinair kunstendossier, een boek en een tournee door Nederland, België en Duitsland.

 

Readymades

Dodenakkersdieven

Dat is pas misselijk. Je dierbare dode herdenken met een lichtje, en daar geen twee euro voor over hebben. Of voor drie vlammetjes nog voordeliger: vijf euro. Hoe kan op gestolen vuur zegen rusten?

Deze readymade, gezien op begraafplaats Rusthof in Leusden, kwam diep in mijn ziel binnen. Wat een intense thema’s komen in dit gedicht aan de orde.
1. Doden kunnen nooit meer dieven worden, maar levenden nog altijd.
2. Zelfs op dodenakkers lopen dieven rond.
3. Wie bezoekt er nou een kerkhof zonder kleingeld op zak?

Dit gedicht is een aanklacht die veel zegt over de condition humaine. Mooi om het woord NIET in rood te zetten. Ook een deugddoend gebruik van witregels. Heldere boodschap, beleefd verwoord. Grafpoëzie van de Grote Grutter die op de kleintjes let.

© Jos van Hest

Meanderen

'Randfiguren als oproerpolitie (8).' Scrypto NRC Handelsblad, 5 februari.
Ingestuurd door Judy Elfferich.

"Meanderend door haar herinneringen vertelt Julia Franck het verhaal van haar heftige jeugd. Werelden uit elkaar is een boek dat zich amper laat wegleggen."
Julia Franck blikt zonder rancune terug op haar kindertijd, een recensie van Elma Drayer, 27 januari, voor de Volkskrant. Ingestuurd door Alja Spaan.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten