LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 15 / 10 april

10 apr, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Als de lucht valt van Ann van Dessel (Marc Eyck)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (39), Edith de Gilde

Recensie van de bundel De weg naar Pitchipoi van Joris Iven (Hettie Marzak)

Verslag van de prijsuitreiking van De Gedichtenwedstrijd, "Het was een heerlijke middag." (Paul Roelofsen)

Recensie van de bundel Het verkeerde hart van Jan Baeke (Kamiel Choi)

Eekhoorntje op bosweg: poëzie en emotiescolumn van Rogier de Jong

Oud, column van Karel Wasch

Deze week op de site van Meander

"Waar acteren en poëzie schrijven elkaar raken is dat je de wereld probeert te bekijken door een andere blik", uit het interview met Lieke Gorter, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Medewerkers

Deze week verscheen de laatste recensie van Marc Eyck. We bedanken hem voor zijn inzet en wensen hem al het goede. Gelukkig hebben we een aantal nieuwe medewerkers gevonden: Martin Max Aart de Jong, Yvonne Koenderman en Marc Tiefenthal gaan interviews voor ons doen. Een nadere kennismaking met hen volgt nog maar we heten ze van harte welkom! Sacha Landkroon die interviews deed, gaat recenseren. En Kamiel Choi gaat naast het recenseren een YouTube-Meander-kanaal beheren! Ook daarover binnenkort meer...


Nieuwsflits

De 87ste Boekenweek is een ode aan de eerste liefde. Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften en onzekerheden openbaart zich. Om woorden te geven aan dat warme gevoel, aan die verwarring en heimwee, wenden we ons telkens weer tot de dichters en de schrijvers. De Boekenweek is van 9 t/m 18 april 2022.

En wil je iets kwijt over die eerste liefde? Kom dan op 18 april vanaf 15.00 uur naar Eijlders - een eerste liefde kan ook een plek zijn waar je na een eerste keer steeds blijft terugkomen!

Wie schreef het poëziedebuut van het jaar?
De jury van de C. Buddingh'-prijs 2022 nomineert Het is warm in de hivemind van Maxime Garcia Diaz (Bezige Bij), Het firmament tussendoor van Ferdy Karto (Nadorst), Oeverloos van Nisrine Mbarki (Pluim) en Tussentaal van Esohe Weyden (Vrijdag) voor de 35ste editie van de C. Buddingh’-prijs, Poetry Internationals jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut.
De winnaar wordt op zondag 12 juni a.s. bekend gemaakt tijdens De STAAT van de POËZIE op het 52ste Poetry International Festival Rotterdam. Poetry International presenteert op weg naar de uitreiking verschillende evenementen rondom de genomineerde bundels en dichters, zoals de C. Buddingh'-Online Leesclub met Ingmar Heytze.

Schrijverscollectief De Kneep en BiblioPlus presenteerden in januari de allereerste kwarTAAL-dichter Karin Wildenberg. Na drie maanden, waarin ze drie gedichten schreef, zit haar taak erop. Op 1 april trad de nieuwe kwarTAAL-dichter aan: Peter Verstraten uit Mill. Hij start met het thema Buiten. Iedereen die geïnspireerd raakt mag ook zijn of haar gedichten inzenden.

Dinsdag 12 april vanaf 20.30 Poetry Per Tutti terug in het Forum, hartje stad Groningen! Nu met de enige echte dichter met een grimlach, Levi Weemoedt, maar ook met Tjitske Jansen, Sylvia Hubers en Sholeh Rezazadeh.

Poëzieleesclub ‘Senia’, Den Helder, zoekt deelnemers voor hun bijeenkomsten. De leesclub maakt gebruik van de door deskundigen samengestelde boekenlijsten en leeswijzers van de landelijke organisatie Senia. Poëzie is nieuw in hun aanbod.
Op 28 april is de organisatie te gast in het Poeziecentrum te Nijmegen waarmee ze sinds kort samenwerken. Herman Roovers, Senia ambassadeur geeft informatie, gastvrouw is Hava Güveli. Aanmelden voor 26 april.

Ook in het poeziecentrum: In de workshop “voordragen van poëzie” laat Zwaan de Vries je in drie lessen zien wat het ver-tonen van poëzie inhoudt. En het ver-klanken met je eigen stem. Een gedicht is meer dan woorden. Om te ontdekken wat de betekenis van een gedicht 'voorbij het bekende' zou kunnen zijn. Op woensdagmiddag 13 april, 20 april en 26 april. Van 13.00-15.00 uur. € 5,00 per les. Aanmelden hier.

Poëziecafé Ongerijmd is iedere derde zaterdagmiddag van de maand bij boekhandel Hijman Ongerijmd in Arnhem dus 16 april! Het café is een samenwerking van de boekhandel en Poëziecentrum Nederland.

Activiteiten in Perdu zie hier. Bijvoorbeeld 23 april Vissenschild – een opera in stemmen, door Liesbeth Lagemaat of 30 april Controversiële diersoort, een tegendraadse poëzie-bloemlezing samengesteld door Arnoud Rigter en Sieger Baljon.

Na een door corona geplaagde veertigste editie, die plaatsvond eind 2021, gaan poëziestichting Perdu en Vlaams-Nederlands Huis deBuren opnieuw op zoek naar dichters die nog geen bundel hebben gepubliceerd. Vers van het Mes wordt al sinds 2003 georganiseerd en besteedt aandacht aan aanstormend poëzietalent. Tijdens drie podiummomenten in Nederland en Vlaanderen krijgen de geselecteerde dichters de kans om hun werk aan een publiek te presenteren door middel van voordracht en een poëtica waarin ze zich uitspreken over hun werk, het poëzielandschap en hun rol daarin. Een workshop over het schrijven van zo’n poëtica wordt in september 2022 georganiseerd bij Perdu in Amsterdam. De optredens vinden plaats in oktober 2022. Er wordt telkens een vergoeding voorzien voor deze optredens en, indien nodig, reis en verblijf.
Stel je ten laatste op 30 april kandidaat via een mailtje, Vlaamse kandidaten hier, Nederlandse hier.

Vanaf 24 april tot en met 30 oktober kunt u een literaire vaart boeken door Den Haag.

Readymades

Humorist van de hemelkaart

In een oud brievenboek van Isaac da Costa, ooit gekocht in een antiquariaat, deze readymade gevonden. Een onbeschreven ansichtkaart zonder datering. ‘Onder welke Planeet zijt gij geboren?’ Tekst van professor Jacobus. Nou die kon helder schrijven. ‘Een jongen van de maand September is onder de planeet van den Keizer van Oostenrijk geboren.’ Met zo’n zin met hoofdletters mag Jacobus de Tzum-prijs voor de beste literaire zin van dat onbekende jaar winnen. De tweede zin is nog meer Tzum: ‘Hij reikt gaarne aan iemand die in nood zit de behulpzame hand, doch moet erg voorzichtig zijn deze zelf niet te branden, zorg dus met geen vuur in aanraking te komen.’

Professor Jacobus was een deskundige planeetkijker, een magische kosmoloog die lichtjaren en mensenjaren moeiteloos met elkaar in verband kon brengen, tot op de seconde. Een vrolijke geest in zijn eigen planetarium. Een humorist van de hemelkaart. De Keizer van Oostenrijk mag trots op hem zijn. De horoscopisten van de damesbladen kunnen scheel van jaloezie worden.

© Jos van Hest

Meanderen

    

Op het blad van de scheurkalender van Jacques Nagelkerke.

 

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten