LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 22 / 29 mei

29 mei, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Laatste foto van de vrede van Jan-Paul Rosenberg (Peter Vermaat)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (46), José Aerts

Recensie van de bundel Het kind met het badwater van Machiel Pomp (Inge Boulonois)

Interview met Ruth Lasters, "Ontroering is het bindmiddel dat ons als soort met elkaar verbindt" (Christophe Ywaska)

Recensie van de bundel Een heel dun laagje van Moya De Feyter (Hans Puper)

De favorieten van Sandra Roobaert

Vijftig: een beweging?, column van Jan van der Vegt

Deze week op de site van Meander

"De glazen wereldbol van Atlas", Peter Vermaat over de C. Buddingh'-prijs 2022, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwsflits

Het juni nummer van De Veerman is verschenen, het gratis verkrijgbare digitale tijdschrift 'De Veerman' van onze oud-recensent Romain John van de Maele.
De enige manier het tijdschrift vanop afstand te lezen is gebruik te maken van de link die de Erfgoedbibliotheek daarvoor ter beschikking heeft gesteld, zie hier. Men moet dan wel nog altijd het nummer aanduiden dat men wil lezen.

Stichting Bernhards Ontmoeting verzorgt deze zomer twee exposities. Vanaf komende zaterdag is er Kunst op de vijver: op het water van de vijver in het plantsoen zijn tot 1 oktober werken van vier kunstenaars te zien. Vanaf 1 juni start de expositie 'Op de ruiten: WATER' bij Bibliotheek Hengelo. Foto's van acht studenten van de fotografieopleiding van ROC Twente tonen hun werk op de ruiten van de bieb. Daarbij zijn gedichten geschreven door evenzoveel Hengelose schrijvers. Deze expositie loopt tot 1 november. De expo's zijn gratis te bezoeken.

Op zaterdag 25 juni om 14.00 uur organiseert Kompleks in Heerhugowaard een poëziepodium voor dichters, singer-songwriters en aanverwanten. Aanmelding hier.

Dan ook het 10e Gedichtenlaantje Dichterspodium, namelijk: "Dichters in het Fruitpark", in het prachtige "Nationaal Fruitpark Ochten".

Ondertussen in de Bibliotheek Eindhoven: 'Poëzie Factor 50!'

Het Warme Woorden Festival keert terug in Enschede! En wel op zondag 26 juni 2022. Bereid je voor op een propvolle dag met dichters, live muziek, spoken word, food trucks, barista's en meer... Liefhebbers van het gesproken woord, zet die datum in je agenda! Met regionale dichters maar ook Joost Oomen, Ingmar Heytze en Ellen Deckwitz.

30 juni Stroom Festival met de Klimaatdichters in de kerk van Overbeke.

In Porre's Toen is de tuin een podium voor street art, beeldende kunst, muziek, gedichten, een bron voor kookkunst, een luisterplek, kijkplek, hangplek, eetplek, ontmoetingsplek. erspreid door de tuin vind je meer dan 50 gedichtenhuisjes. Deze maken een toernee door Groningen. Initiatiefnemer en dichter Sjoerd Visser vond zijn gedichten zo dakloos en timmerde gedichtenhuisjes. Zijn initiatief vond navolging. De huisjes zijn tot eind juni hier te zien.

 

Readymades

Teder en wreed

Een geschikt voorbeeld van plakpoëzie. De anonieme dichter heeft een stevig handschrift, is loepzuiver in zijn interpunctie, weet de korte tekst fraai uit te smeren over drie regels en maakt subtiel gebruik van een poëtisch stijlmiddel als personificatie. Het verkleinwoord ‘pakketjes’ werkt vertederend; lief is ook dat de pakketjes mogen en niet moeten. Heftig in tegenstelling daarmee is de suggestie die het gedicht oproept dat er in die duistere schuur afschuwelijke dingen gebeuren. Wrede verscheuringen, rauwe handtastelijkheden, barbaarse verfrommelingen. Jammer dat het plakband loslaat, hoewel die aftakeling wel weer zorgt voor een authentiek karakter.

© tekst Jos van Hest
© foto Simon Oud

Meanderen

Een meander uit Een orang-oetan en geen Hongaar, van Delmore Schwartz (1913-1966). De bundel is vertaald in het Nederlands en hier uitgegeven in 2020 door uitgeverij Vleugels.
Deze regels komen uit een drieluik:

…..Maar in poëzie is er niks doorzichtiger dan een dichter
met maar één troef: meanderen. Niet het meanderen zelf natuurlijk,
De Schelde meandert nabij Zevergem en dat is mooi, maar dat doet de
rivier niet zelf, zij kan enkel stromen naar de fysica van het land,

het getij, het debiet dat berekend kan. Meanderen In een vers -
indien alleen dát gezocht, is koketteren met een kunde die er eigenlijk
geen is. Is schoonschrijverij en slaapverwekkend. ……..

Ingestuurd door Ria Moons.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten