LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 40 / 30 oktober

30 okt, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Hullo Bu-Bye Koko Come In van Koleka Putuma (Kamiel Choi)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (64), Anneruth Wibaut

Recensie van de bundel het blauwe uur van Margriet van Bebber (Wim Platvoet)

Interview met Romain John van de Maele, 'Bij het vertalen ben ik slechts de veerman die de overtocht van de ene naar de andere oever mogelijk maakt' (Paul Bezembinder)

Recensie van de bundel Terra Toscana van Inge Braeckman (Hettie Marzak)

Gedichten van Ludo Bleys

Alles van waarde, column van Jan van der Vegt


Deze week op de site van Meander

Rikkert Zuiderveld, 50 jaar in het vak! Een interview met Rikkert Zuiderveld, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

De Granate Prijs voor de beste titel van een poëziebundel van de afgelopen drie jaar heeft een longlist. Hierop staan de volgende bundels:

 • Alleen de warme dagen waren echt, Rob van Essen
 • Alles wat ik vergeet is mooi meegenomen, Hava Güveli
 • Beginnen voor gevorderden, Hélène Gelèns
 • Berichten van het front, Anna Enquist
 • Bewijs van bewaring, Iduna Paalman
 • De overmaat van ontbreken, Margreet Schouwenaar
 • De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan, Mattijs Deraedt
 • Dromen zonder uitademen, Esam Alwasete
 • Eindig de dag nooit met een vraag, Dorien de Wit
 • Er liggen twee holtes op je kussen, Monique Bol
 • Gestroopte woorden, De Romein
 • Kapot met een vleugje zachte handen, Shabnam Baqhiri
 • Mythen en stoplichten, Alara Adilow
 • Namen noemen, Nachoem M. Wijnberg
 • Niemand blijft het langst, Gerry van der Linden
 • Oeverloos, Nisrine Mbarki
 • Pizza en de dood, Jan Vanriet
 • Plooi, Babeth Fonchie Fotchind
 • Tulpenwodka, Astrid Lampe
 • Wat nu met het licht dat binnenvalt, Siel Verhanneman

In de eerste week van december 2022 maakt de driekoppige jury (met oa Hettie Marzak) de shortlist bekend. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats op 16 december 2022 tijdens het Great Granate Gala.

Dinsdag 1 november van 17:00 tot 18:00 uur Reveil 2022 Roeselare op de Stedelijke begraafplaats met oa stadsdichter Edward Hoornaert: troostende en warme woorden voor groot en klein.
Woensdag 2 november Allerzielen: dichters op de begraafplaats Oud Eik & Duinen, Den Haag, vanaf 19.00 uur.

Op 4 november een poëzieavond in Haren met Joost Oomen en Ellen Deckwitz, 19.30 uur, Boomker Boeken. Reserveren hier.

Lyrische Poëzie 4 november in Rotterdam en 5 november in Den Haag. Informatie en kaarten hier.

Grenzeloze poëzie op 5 november groep Poëzinnig.

Op de activiteitenkalender van het Poëziecentrum oa de lunchpauze-poëzie.

Zaterdag 5 november van 11.00-17.00 uur Schrijversparade Aalsmeer in de Bibliotheek.

Ook die zaterdag Grand Finale van het 1'e Utrechts Poëzie Festival 2022, vanaf 20.30 uur in het Schiller theater. Tijdens dit eerste "kleinschalige festival" zijn door de voorbereiding commissie twee Belgische en vier Nederlandse dichters voor deze Grand Finale genomineerd. Uiteraard zal dit Poëzie Festival in het teken staan van Nederlandstalige poëzie.

Op zondag 6 november wordt voor de eerste keer de Brabantse Poëzieprijs Pien Storm van Leeuwen uitgereikt. Deze culturele bijeenkomst vindt plaats in het SKAC, het cultureel centrum van Chaam, Gilzeweg 12. Chaam was de woonplaats van de in september 2020 overleden Pien Storm van Leeuwen. Naar deze dichteres is de prijs genoemd, de enige poëzieprijs van Brabant. De uitreiking begint om 14.00 uur, u kunt zich hier opgeven. De oogst aan gedichten van de eerste editie van de Brabantse Poëzieprijs Pien Storm van Leeuwen was hoog. Het winnende gedicht plus de drie daaropvolgende nominaties zijn door musicus Theo Wouters en zijn groep Van Zolder op muziek gezet en worden tijdens de uitreiking ten gehore gebracht. De winnaar en genomineerden dragen uiteraard hun gedicht voor.
De jury staat onder voorzitterschap van dichter Frans A. Brocatus. Met deze nieuwe poëzieprijs wil de stichting eer bewijzen aan Pien Storm van Leeuwen en de dichtkunst in Brabant stimuleren.

Maandag 7 november om 18:00 uur Amsterdamse poetryslam Festina Lente november editie. De vertrouwde formule naar eeuwige roem, in het warmste café van Nederland. Na 3 rondes blijft een overtuigende winnaar over, die mee gaat naar de Grande Finale in 2023. Maar niet vóórdat alle kandidaten van zich hebben laten horen. In de finale van deze avond staan de 2 juryfavorieten en natuurlijk de publiekslieveling, gekozen door jou! Onze vaste vakjury bestaat uit: Willem Tieske Derks, Asha Karami en Nora X.

Woensdag 9 november om 18.30 uur in Perdu: Presentatie en voordrachtavond: 'De eerste bloemlezing van de Nederlandse poëzie". Wees welkom bij een avond met voordrachten door dichters die zijn opgenomen in 'De eerste bloemlezing van de Nederlandse poëzie - 100 gedichten uit het Koninkrijk van 1945 tot nu' (Querido). Als Dichter des Vaderlands (2019-2020) nam Tsead Bruinja zich voor een inclusieve bloemlezing samen te stellen die ruimte bood aan zo veel mogelijk talen, streektalen en dialecten. Hij plaatste online een oproep om gedichten in te sturen en zat van 2019 tot en met 2022 regelmatig in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. Op 9 november presenteert hij het resultaat met voordrachten (in het Arabisch, Bildts, Brabants, Engels, Nederlands, Volendams en meer) van o.a. Joost Baars, Ineke Berentschot, Titia Lont, Lamia Makaddam, Hans Mellendijk, Esther Porcelijn, Mowaffk Al-Sawad, Ibrahim Selman, Sijmen Tol, Jan Widdershoven en Mia You. Toegang gratis. Reserveren hier.

Koester biedt de vzw Kinderkankerfonds al meer dan 30 jaar thuiszorg aan kinderen en organiseert nu een wedstrijd Koesterende gedichten. Schrijf een gedicht van maximaal 16 regels over verlies, pijn, verdriet en rouw, maar vooral ook over het ‘wederopstaan’, over de draad terug opnemen, positief in het leven staan, over een warme herinnering en een koesterende gedachte aan een overleden kind. Wil jij graag deel uitmaken van dit prachtige project, stuur je gedicht in vóór 1 januari 2023.

 

Readymades

Vette 10

Op internet een tot nu toe onbekende Paul van Ostaijen gevonden. Een advertentie uit de jaren twintig. Wat een ritmische typografie, wat een muzikale variatie in klank- en letterbeelden. Let op de spanning tussen de horizontalen en verticalen, tussen de verschillende lettertypes, lettergroottes en letterstijlen. Dit gedicht is een visueel avontuur, een dansant samengaan van letters en cijfers met in het middelpunt een vette 10. En dan ook nog geestig van tekst: een Japansch Thee Servies bij verbruik van 100 ponden. Mooi gedaan Paul!

© Jos van Hest

 

Meanderen

Ingestuurd door Rolluf van Laar.

Op deze plek start over een paar weken een nieuwe serie. U kunt niet meer insturen voor het meanderen. 

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten