LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 4 / 22 januari

22 jan, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel We doen alsof het helpt van Annelies Van Dyck (Maurice Broere)

Gedichten van Patrick La Chal

Recensie van de bundel Ik zag een Datsun staan van Christophe Vansteeland (Janine Jongsma)

Interview met Erik-Jan Hummel, 'een verlangen om de wereld te ordenen en te begrijpen' (Alja Spaan)

Recensie van de bundel Twee uur per maand kom ik van je houden van Luc C. Martens (Peter Vermaat)

Klassieker 267, een bespreking van het gedicht Over de eerbied I van Ida Gerhardt (Fred Tak)

U krijgt deze klassieker van ons apart toegestuurd in de Klassieker Nieuwsbrief.

Dichter, lezer en criticus, column van Hans Puper


Deze week op de site van Meander

Het thema van deze poëzieweek is ‘Vriendschap’. De hele week door een selectie vriendschapsgedichten.

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Meander in cijfers èn letters

Het bestuur van de Stichting Literatuursite Meander publiceerde deze week haar jaarverslag en de jaarrekening over 2022, begroting 2023.
In de blauwe balk onderin onze site kunt u de cijfers vergelijken met die van vorig jaar.
Een woord van dank aan al onze enthousiaste en gedreven vrijwilligers!

 

Nieuwsflits

Dichter, schrijver, vertaler, organisator, wereldverbeteraar, ex-zeeman John Zwart overleed 18 januari jl. Hij was er altijd bij: in de OBA op het Open Podium, bij Eijlders, bij Reuring, bij de Haarlemse Dichtlijn, altijd met zijn aantekenboekje en een pen in de hand. Vooraf stelde hij de agenda samen en deelde die op Facebook, nauwgezetter dan wie ook, naderhand was er zijn verslagje met complimenten en aanbevelingen.

Vanmorgen Toast Literair in Leuven (Herent) met om 10.00 uur een lezing met stripkenner Jan Cumps: 'Literatuur en strips. De canon verbeeld', waarin ook poëzie uit de literaire canon aan bod komt (Gezelle, Van Ostaijen...) en waarbij verwezen wordt naar het boek Mooi is dat! Hoogtepunten van de Nederlandstalige literatuur verbeeld (red. Gert Jan Pos).

Casa Portiera in Aardenburg organiseert woensdag 25 januari a.s. haar jaarlijkse winterpodium. Optredende dichters zijn Twan Vet en Job Degenaar. Ad van Rijswijk draagt poëzie voor van Hans Verhagen, ondersteund door een geluidstapijt van Wiechert Vermeulen. Casa Portiera, Weststraat 3, Aardenburg (ZVL). Aanvang: 20.00 uur. Entree € 10,00 incl. consumptiebon. Aanmelden hier.

Diezelfde woensdag maar dan om 20.00 uur Tussen de regels: Bart Chabot in De Groene Engel.

De Haarlemse Dichtlijn is op zaterdag 28 januari om 15.00 uur bij boekhandel Blokker en om 16.00 uur bij de Kennemer Boekhandel. Met dichters als Peer van den Hoven, Marten Janse, Joris Verdonkschot en Harmen Malderik.

Een bijzondere dichtmiddag in Eijlders over vriendschap in het kader van de poëzieweek op zondag 29 januari vanaf 12:30 uur. Poëzie is vriendschap.

De dichtbundel Waar is het lam? van Mustafa Stitou heeft de Awater Poëzieprijs 2022 gewonnen. Dat wordt bekend gemaakt in de nieuwe editie van poëzietijdschrift Awater. 35 Nederlandse en Vlaamse beroepslezers (poëziecritici, -docenten en -bloemlezers) kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen. De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater, ter waarde van € 500,-. Dat bedrag is weliswaar bescheiden, maar de symbolische waarde van de prijs is groot: ze representeert de waardering van de gezamenlijke poëziekritiek. Voor de toekenning van de prijs is een keur aan beroepslezers (medewerkers van o.m. de Volkskrant, Trouw, NRC, De Standaard, De Groene Amsterdammer, Het Liegend Konijn, Poëziekrant, Awater en Meander) gevraagd een top-3 samen te stellen van dichtbundels uit het afgelopen jaar. Peter Vermaat nam de plaats van Hans Puper in dit gezelschap over.
Aan de hand van deze lijstjes kregen de bundels punten toegekend. Na telling eindigde Waar is het lam? van Mustafa Stitou met stip op één.
Op woensdagavond 1 februari a.s., het slot van de Poëzieweek, zal de traditionele Awater Poëzieprijs Mok worden uitgereikt in Perdu te Amsterdam. U kunt de uitreiking bijwonen. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Aanmelden hier.

De Kids Haiku Wedstrijd is een gedicht- en tekenwedstrijd voor kinderen tot en met 15 jaar. De wedstrijd loopt tot en met 28 februari.

 

Readymades

Vijf distichons

1
Waar is het lam?
In mijn mand

2
Een van ons zal omkijken
’t Kon minder

3
De volgende scan duurt vijf minuten
Doe het toch maar

4
Van de eerste tot de laatste liefde
Het leven is zo eenzaam

5
Ongevraagd advies
Puntgaaf

© Jos van Hest

 

Waarom deze regels? (10)

In onze nieuwe serie Waarom deze regels? Meandermedewerker Alja Spaan kiest:

Now I wish I could write you a melody so plain
That could hold you dear lady from going insane

© Bob Dylan, uit Tombstone Blues, Highway 61 Revisited (1965)

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten