LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 28 / 11 juli

11 jul, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Driemaal daags een vers van Wim Meyles (Inge Boulonois)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (3), Karel Wasch

Poëziewedstrijd Rob de Vos-prijs 2021 (Janine Jongsma)

Interview met Alain Delmotte, "Terwijl je domweg op je stoel blijft zitten" (Truus Roeygens)

 

Recensie van de bundel In onze rivier van Kamiel & Miru Choi (Herbert Mouwen)

Gedichten van Hubert De Clercq

 

 

Gemist, column van Karel Wasch

 

Deze week op de site van Meander

"Nooit liggen euforie en frustratie zo dicht bij elkaar als wanneer ik poëzie schrijf", uit het interview met Antony Samson, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Medewerkers

We nemen afscheid van Martijn Benders en Inge Bak als recensenten. Wij danken beiden hartelijk voor hun bijdrage en wensen ze veel succes met het schrijverschap. Inge Bak blijft als jurylid van de Rob de Vos-prijs wel actief en daar zijn we uiteraard heel blij om.
Ook nemen we afscheid van interviewer Truus Roeygens die met haar rijke woordenschat en groot gevoel voor taal zeker en vast nog veel mooie dingen zal maken.

Gelukkig kunnen we ook een aantal dichters welkom heten: Paul Bezembinder komt de plaats innemen van Sacha Landkroon bij het beoordelen van ingezonden kopij, Sacha gaat zich concentreren op het maken van interviews, een mooi voorbeeld van die concentratie was het interview met Paul Bezembinder uit 2019.
Paul heeft drie bundels op zijn naam staan: Kwatrijnen (2018), Gedichten (2018, heruitgave 2020) en Parkzicht (2020). Meer van zijn werk vindt u hier en hier op de Meander-site. Paul is bestuurslid van de PoëzieClub Eindhoven, incidenteel redacteur bij uitgeverij Leeuwenhof (Oostburg) en dtp'er bij Four Centuries, Russian Poetry in Translation (Perelmuter Verlag, Duitsland).

Jos van Hest kent u al van de succesvolle serie Readymades, ook hij is graag een vaste medewerker.
Jos is dichter, poëziedocent en presentator. Hij is verbonden aan de School der Poëzie, maakt lesbrieven en poëzietips voor het onderwijs, presenteert het maandelijks Open Podium in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, interviewt schrijvers en dichters op diverse literaire bijeenkomsten, is redacteur van de poëzieserie Open en zit in de redactie van het tijdschrift DICHTER.
In 2018 verscheen er een interview met hem op Meander.

En terug op het nest, Rogier de Jong, dit keer als columnist.
Na publicaties in De Brakke Hond, Ballustrada en Meander Magazine kwam in 2019 zijn debuutbundel Memento uit. Begin 2021 verscheen de opvolger Seinpost. Rogier is stadsdichter van Aardenburg. En omdat hij nog niet door ons geïnterviewd is, mag hij zelf zijn werk typeren: ‘Gekunstelde poëzie ligt mij niet, emoties moeten oprecht zijn. De kracht van het zichtbare is het onzichtbare (Marianne Moore)’. Als columnist probeert hij zich zoveel mogelijk te onthouden van ferme standpunten, al valt dat niet mee. Zijn doel is te reflecteren op dingen die voorbijkomen en de poëtica daarvan te doorgronden.

 

Nieuwsflits

Radna Fabias vertaalt voor uitgeverij Arbeiderspers de poëzie van Nobelprijswinnaar Louise Glück. In september verschijnt de eerste bundel, Averno (uit 2006).

Zomerse activiteiten die mogelijk ook niet door kunnen gaan:
Dichterlijke vrijheid tijdens Showman’s Fair Alkmaar 2021 op 20, 21 en 22 augustus, in een sfeervol Alkmaarderhout! Wil je als dichter optreden of er gewoon bij zijn: kijk hier.

Zaterdag 28 augustus poëziefestival in de Oude Pastorie in Nieuwenrode (België) met oa Jens Meijen, Kenneth en Hedwig Du Jardin. Zie hier.
En op dezelfde dag klimaatdichters op het Podium Poets for the Earth, hier. Met oa Moya De Feyter, Saskia van Leendert en Jana Arns. Hun motto is ‘wij schrijven de aarde niet af!’

Zondag 29 augustus boeiende optredens van rond de twintig dichters, schrijvers, performers en muzikanten bij de 4e editie van ‘De Groene Fee gaat vreemd’ in de sfeervolle kloostertuin van Oranjeboomstraat 1 in Breda.

 

Readymades

Sterkus

Alleen voor gebruik buitenshuis. Geschikt voor particulier gebruik. Draag altijd een vuurwerkbril. Mag uitsluitend worden verkocht zoals verpakt. Eén tegelijk gebruiken, boven een niet brandbaar oppervlak. Ontsteek één sterretje tegelijk aan het uiteinde.
Richt het sterretje van u af, en niet naar brandbare materialen. Rook niet inademen.
Het gebruikte sterretje blijft zeer heet, plaats bijvoorbeeld in een emmer water.

Ooit een kus van een ster krijgen - wie wil dat niet? Ik in ieder geval wel. Toch heb ik - na het lezen van deze hijgerige, dreigende readymade - die ultieme wens van mijn to-do-lijst geschrapt. Om te beginnen moet je de brandende kus ver verwijderd houden van warmte, vonken, open vuur en heet oppervlak. Je mag er niet bij roken en je moet minstens 12 jaar zijn. Aan die laatste twee voorwaarden kan ik makkelijk voldoen, maar dan nog word je gewaarschuwd voor brand, scherfwerking en ontploffingsgevaar. In geval van brand zul je moeten evacueren. Zelden las ik een readymade die mij zoveel angst inboezemt.

© Jos van Hest


Meanderen

Van lezeres Ria Wassenaar krijgen we vaak hartverwarmende complimenten, zo ook deze: "Ik heb weer genoten van de meanderende woordendans..."

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten