Hans Franse – De lof der espresso / Petit ouverture a danser

‘De lof der espresso / Petit ouverture a danser’ van Hans Franse is gelezen door Ernst Jan Peters. De dubbelbundel kent een Italiaanse en een Franse kant waarbij deze landen het decor en de inspiratie vormen van de gedichten. Ansichtkaarten zijn het, sommige wel erg persoonlijk, maar je krijgt er zeker zin in om zelf naar het zuiden te reizen. Erg jammer dat er zoveel slordigheden zitten in de uitgave.

Lees verder

Gerda Blees – Dwaallichten

Herbert Mouwen trof in de debuutbundel ‘Dwaallichten’ van Gerda Blees een aantal mooie gedichten aan met een ‘krachtige persoonlijke beeldtaal’. Toch is hij niet geheel tevreden: ‘ik verdwaalde in een aantal poëtische zoektochten van personages (‘de dwaallichten’?) waar ik weinig mee kreeg en dat betreur ik. Wel ben ik nieuwsgierig hoe zij zich als dichter gaat ontwikkelen.

Lees verder

Michel Bartosik – Berichten uit het sorteercentrum

Vijf jaar lang schreef de Belgische dichter en criticus Michel Bartosik (1948 – 2008) essays in de Poëziekrant onder de titel ‘Berichten uit het sorteercentrum’. Tien jaar na zijn dood verschijnt een bundeling van deze bijzondere en vaak diepgravende verhandelingen. Peter Vermaat zag zich voor de opgave gesteld: hoe recenseer ik zo’n gevarieerde verzameling essays? Het resultaat is een alleszins lezenswaardige recensie, misschien wel een essay op zich.

Lees verder

Die lange, lange zomer

dat je hier bestaat alsof je altijd zal bestaan lijkt eigenaardig – en al die mooie dingen dan – om alles weg te gooien voor wat poëzie is te lichtvaardig. Rogi Wieg, uit POËZIE (Tirade, 1987)   Welkom bij deze nieuwe site van Meander. Na het overlijden van Rob werd eerst duidelijk hoe groot zijn rol is geweest: tijdens het uitspreken van een roerend In Memoriam door een van de lang zittende bestuursleden, Edith de Gilde, bij het poëtisch uitdrukken van ons verlies door medewerker Laura Demelza Bosma, bij het verschijnen van zijn eigen Wikipediapagina (met dank aan Bart FM […]

Lees verder

Privacyverklaring Stichting Literatuursite Meander

Hoe gaan wij om met uw privacy? Stichting Literatuursite Meander vindt de bescherming van uw persoonsgegevens belangrijk. Wij respecteren uw privacy en zorgen ervoor dat de persoonlijke informatie die u (via de website of op een andere manier) aan ons verschaft, vertrouwelijk wordt behandeld. Wat zijn persoonsgegevens? Persoonsgegevens zijn alle gegevens die direct of indirect tot u te herleiden zijn. U kunt hierbij denken aan uw naam en e-mailadres die u bij ons heeft opgegeven. Wanneer u abonnee bent of was, donateur, medewerker of auteur, heeft u waarschijnlijk ook uw huisadres, bankgegevens, geboortedatum en eventuele btw-nummer bij ons opgegeven. Doeleinden […]

Lees verder