LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 6 / 7 februari

7 feb, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bloemlezingen Domweg gelukkig, in de Dapperstraat (de 33e druk) en Lockdown - gedichten voor een ongewone tijd (samenstelling Poetry International) (Martijn Benders)

Gedichten Huub Oosterhuis, Mischa Andriessen, Remco Campert, Wim Gijsen en Herman de Coninck

Recensie van de bundel Twee helften van Tania Verhelst (Wim Platvoet)

Interview met Daphne Schrijvers, "Het schrijven gebeurt binnen mezelf" (Alja Spaan)

 

Recensie van de bundel Licht & traag & diep van Hedwig Du Jardin (Maurice Broere)

Gedichten van Michel van Dijk

 

Altijd weer sneeuw, column van Jan Loogman

 

Deze week op de site van Meander

"Nooit meer wandelen met haar", uit het interview met vertaler Erik Coenen over het werk van Antonio Machado, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

De eerste stadsdichter van Torhout wordt Oud-Torhoutenaar en Heulse Kortrijkzaan Joris Denoo, voor de duur van twee jaar. Schrijver Joris Denoo was ondermeer een kleine veertig jaar actief als docent Taal & Literatuur in de Lerarenopleiding op de  hogeschool Vives in zijn geboortestad, waardoor zijn band met Torhout altijd is blijven bestaan.

Frank Van Den Houte verlengde zijn titel Dichter op Hofwijck in Voorburg. Rik Dereeper werd tweede en Karen de Boer derde. Hofwijck neemt zich voor een bundel te publiceren n.a.v. de tiende verjaardag van de gedichtenwedstrijd, volgend jaar.

De 42e Poëziewedstrijd van de stad Harelbeke ging naar Geert Viaene. Bij de jongeren (min 26 jaar) werd geen eerste prijs uitgereikt. De tweede plaats ging verdienstelijk naar Rand Helawi.

Paul van Ostaijen inspireert nog altijd. 100 jaar geleden verscheen zijn wereldvermaarde bundel Bezette Stad. In 2021 wordt dit uitgebreid herdacht, met een tentoonstelling, podcasts, stadswandelingen, apps, leesclubs, evenementen en natuurlijk: boeken.

Hans Puper was namens Meander vier jaar jurylid voor de Awater Poëzieprijs. Omdat hij een tijdje geen recensies schrijft en het tijd vond dat iemand het overnam, gaf hij het stokje door aan Peter J.R. Vermaat.

Op de longlist voor de Grote Poëzieprijs staan maar liefst 16 bundels waaronder Schokbos van Annelie DavidVissenschild van Liesbeth Lagemaat, De hazenklager van Paul Demets en Joodse gedichten van Nachoem M. Wijnberg.
De jury zegt het opvallend te vinden dat "veel dichters in hun bundel de blik richten op het eigen innerlijke leven maar daar tegenover staan dichtbundels waarin door stad, natuur en tijd werd gereisd. De diversiteit aan inzendingen wijst te meer op de bijzondere kwaliteiten van het genre: poëzie biedt vele mogelijkheden om iets over het leven, de werkelijkheid en onszelf te zeggen."

Dat gebeurt ook in de top 1000 van De Gedichtenwedstrijd, inmiddels online gezet waarin bekend en onbekend talent. Eind februari volgt de top 100. Handtekeningenjagers krijgen het druk.

Wie nog een handschrift van Nijhoff, Du Perron of Marsman op de kop wil tikken, kan zijn lol wel op in de nieuwe catalogus van het gerenommeerde antiquariaat Artistiek Bureau. De hele generatie van voor (en een beetje na) de oorlog stuurde exemplaren met opdrachten aan Adriaan Roland Holst, zeg maar Jany. Een goudmijntje, aldus Tzum.

 

Poëzie op vreemde plekken

Op Tumblr poetry Tracy Pittson (ingestuurd Alja Spaan)

Gezamenlijk op zoek naar Poëzie op vreemde plekken? Laat u inspireren door dit of deze en stuur ons uw vondst.

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten