LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 13 / 28 maart

28 mrt, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bloemlezing Dichter bij HB (Maurice Broere)

Gedichten van Paul Bezembinder

Recensie van de bundel Vertakkingen van Rooland Joris (Peter Vermaat)

Interview met Rashida Boukhizou, "Ik schrijf om dingen beter te begrijpen en tastbaar te maken. Al is het ook oké als ik iets niet begrijp. Niet weten is ook weten!" (Mirthe Smeets)

 

Recensie van de bundel Hoe verschillig van Marjoleine de Vos (Janine Jongsma)

Gedichten van Taco van Peijpe

 

Het dagelijks leven bij Voskuil, Bloem en Engelhart, column van Hans Puper

 

Deze week op de site van Meander

"Een creatieve geest moet je niet te veel beknotten", uit het interview met David Troch, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

De dichtbundel Wie was ik van Alfred Schaffer heeft de Herman de Coninckprijs 2021 gewonnen.

De bundels De hazenklager van Paul Demets (De Bezige Bij), De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan van Mattijs Deraedt (Poëziecentrum), Veldwerk van Bernke Klein Zandvoort (Querido), Vissenschild van Liesbeth Lagemaat (Wereldbibliotheek) en (daar hebben we hem weer) Wie was ik van Alfred Schaffer (De Bezige Bij) maken kans op De Grote Poëzieprijs 2021.

De jury van de J.C. Bloem-poëzieprijs heeft een drietal dichters uit het Nederlands taalgebied genomineerd voor al weer de 10e editie van deze prijs. Dat zijn Moya de Feyter met de bundel Massastrandingen, Marieke Lucas Rijneveld met Fantoommerrie en Johannes van der Sluis met Ik ben de verlosser niet.

Op 17 april van dit jaar vindt voor het eerst de uitreiking van de AMAI awards plaats. De AMAI is de jaarlijkse verkiezing van het beste Nederlandstalige gedicht, de beste Nederlandstalige quote en het beste account van een Nederlandstalige dichter/quoter op Instagram in 2020.
AMAI staat voor Alle Monden Award Instagram en is een initiatief van het Instadichterscollectief @allemonden. Alle Monden wil zoveel mogelijk mensen inspireren met taal. Aan de verkiezing zijn daarom diverse activiteiten gekoppeld, van walking-poëzie-meetups tot workshops en inspiratiesessies. Het publiek kan tot en met 31 maart hier stemmen op een longlist van 50 gedichten en 25 quotes, samengesteld door de vakjury (met oa Tsead Bruinja, Kila van der Starre en Hilmano van Velzen) en geselecteerd uit ruim 2.500 inzendingen.

Roland Bergeys en Leentje De Coninck zijn onlangs met een nieuw programma op Eclips tv gestart. Ze nemen het zelf op, op hun zolder – en noemen het zoldertelevisie in moeilijke tijden. Nieuwsgierig? Kijk dan hier naar de boekenfoyer of aflevering 1. Vanaf de tweede aflevering laten ze auteurs ook zelf over hun werk praten. Ingrid Vander Veken en Peter Holvoet-Hanssen zijn de eersten. Het initiatief heeft niet alleen onze sympathie maar ook die van Iedereen Leest.

Jean Paul Rawie is niet helemaal onder de indruk van zijn jongere collega’s. Een vermakelijk interview in HP/De Tijd.

 

Rob de Vos-prijs 2021

De poëziewedstrijd ter ere van de geestelijke vader van Meander, Rob de Vos, gaat voor de derde keer van start op 1 april. Tot 1 oktober 2021 mag iedere deelnemer één gedicht inzenden, geïnspireerd op het thema. Dit jaar is het thema twee illustraties van kunstwerken van beeldend kunstenaar Inge Bak. Er worden tien gedichten genomineerd, daaruit komen drie winnaars voort en zeven eervolle vermeldingen. De winnaar krijgt de Rob de Vos-trofee en honderd euro. Doe mee! Klim in je pen en laat je inspireren door ons thema! (c) Janine Jongsma

 

Readymades

Vanaf deze week presenteert Jos van Hest wekelijks hier een korte tekst bij een foto van een readymadegedicht dat hij heeft gevonden. Niet een gedicht van een bekende dichter op een muur, maar een min of meer anoniem gedicht of tekst.

Wat zijn readymates? "Kenmerkend voor de ideeën achter de readymade is de opvatting dat men kunst uit de verheven sfeer wilde halen naar de wereld van alledag met een tweeledig doel: Psychologisch (leren waarnemen) en literair (een nieuw type tekst)." Lees hier verder.

Dit readymade-gedicht las ik op een pui, laag bij de grond, in de Amsterdamse Pieter Jacobszstraat. Wat een schitterend hekeldicht, knallend en rechtstreeks. In regel 1 en regel 3 een dubbele aa, hoe muzikaal! Drie korte en krachtige regels in een bewogen handschrift. Emotioneel en overduidelijk. Toch roept dit gedicht, zoals het hoort bij een goed gedicht, vragen op. Is oplichter een beroep net zoals advocaat? Ben je eerst oplichter en dan pas advocaat, of kan het ook andersom? Helpt het ene beroep het andere? Hoe lees je dit gedicht als je zelf E Hagenaars bent? Of als het je vader is? (c) Jos van Hest

 

Poëzie op vreemde plekken

Huizen

Een huis is meer het uitzicht
dan de ramen, meer de kamers
dan de muren, meer beschutting
dan het dak boven je hoofd.

Een huis is wat er overblijft
wanneer je alles wat hierboven
staat voorzichtig weghaalt.

Een huis is een lantaarn
waar licht naar binnen valt
om in het donker aan te gaan.

Een huis is je leven
dat ergens wordt geleefd
in een straat die je samen
met de buren maakt.

"Dit gedicht van Ingmar Heytze hangt op de Reyelandstraat in Utrecht, in de toegang tot een appartementencomplexje met een binnenhof. Het hangt niet in het centrum van Utrecht, waar veel mensen het zien, is bij mijn weten ook geen onderdeel van een poëzieroute. Het hangt daar in een nieuwbouwwijk helemaal aan de rand van Utrecht, tegen de A27. Hier komen alleen de bewoners van dit complex, en af en toe een verloren gelopen wandelaar als ik. Dat is toch bijzonder?",  aldus Paul van Leeuwenkamp.

Gezamenlijk op zoek naar Poëzie op vreemde plekken? Laat u inspireren door dit of deze en stuur ons uw vondst.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten