LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 3 / 21 januari

21 jan, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Elke dag vers - 365 liedjes, gedichten en meer van Rikkert Zuiderveld (Inge Boulonois)

Gedichten van Abel Dossche

Recensie van de bundel De inventaris van wat blijft van Sandra Roobaert (Tom Veys)

Het commentaar van Hettie Marzak (Janine Jongsma)

Klassieker 277, een bespreking van het gedicht Een spiegel ziet zichzelf niet van Runa Svetlikova (Joost Dancet)

Couperusmuseum gesloten, column van Hans Franse

 


Deze week op de site van Meander

Ik schrijf gedichten omdat het bij me hoort. Het is een manier van kijken, denken en schrijven. Door poëzie ervaar ik mijn leven intenser.’ Een interview met Mary Heylema, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

-

Nieuwsflits

Ellen Deckwitz volgt Marjolijn van Heemstra op als stadsdichter van Amsterdam. Ze zal maandelijks haar poëtische licht op de stad laten schijnen in Het Parool. Ze is de derde vrouwelijke stadsdichter van Amsterdam.

De dichtbundel Vlerk van Idwer de la Parra heeft de Awater Poëzieprijs 2023 gewonnen. Op woensdagavond 31 januari a.s., het slot van de Poëzieweek, zal de traditionele Awater Poëzieprijs Mok worden uitgereikt in de Theaterzaal OBA Oosterdok te Amsterdam. U kunt de uitreiking kosteloos bijwonen. Inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Aanmelden hier.

De 4de Zeef Poëzieprijs gaat naar Ludwig Van de Voorde met zijn bundel  ‘Onbehandeld het mooist.’ De bundel zal bij De Zeef verschijnen in oktober 2024.

De shortlist voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2024 is door de jury vastgesteld. De zes genomineerde dichtbundels zijn: Laura Broekhuysen – Wij capabelen (Querido), Piet Gerbrandy – Niets dan dit. Een lijflied voor de ziel (Atlas Contact), Jacob Groot – Lichttabletten. Een kuur (De Harmonie), Frank Keizer – De introductie van het plot (Pluim), Mustafa Stitou – Waar is het lam? (De Bezige Bij) en marwin vos – wilde dood (het balanseer). De winnende bundel wordt op 14 februari door de jury aangewezen.
De Ida Gerhardt Poëzieprijs, een tweejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel verschenen in de afgelopen twee jaar, wordt nu voor de dertiende keer uitgereikt. Poëzie-uitgevers in Nederland en Vlaanderen konden hiervoor zelf oorspronkelijk Nederlandstalige bundels uit hun fonds insturen, verschenen tussen 1 november 2021 en 1 november 2023. De deskundige jury, bestaande uit de dichters Sasja Janssen en Tsead Bruinja, beoordeelde in totaal 190 bundels.

 

Uit vijf kandidaten heeft het publiek Lisette Ma Neza gekozen als de eerste Public Poet Brussels, oftewel de eerste stadsdichter van Brussel. Op 21 maart, op Wereldgedichtendag, zal Lisette Ma Neza haar eerste gedicht openbaren. haar termijn loopt af op 20 maart 2026 en in die tijd moet ze 19 gedichten hebben geschreven.

Vanmiddag de presentatie van de jubileumbundel Vers op Treden - 25 jaar podium in Eijlders, vanaf 14.00 uur. Zaterdag 27 januari een speciale dichtmiddag met als thema Waar is mijn thuis?, vanaf 13.00 uur.

Ook die zaterdag de 2e editie van het poëziefestival Ja!Ja! in Hijman Ongerijmd in Arnhem, vanaf 20.30 uur.

Op zondag 28 januari organiseert Stadsdorp Olympia alweer de vierde poëziemiddag in OBA Olympisch Kwartier van 15.00-17.30 uur. In de geest van buurtdichter Merik van der Torren† met oa Pom Wolff, Miriam Al en Anke Labrie.

Ook die zondag, 15.00 uur: in kunstinstituut Melly in Rotterdam Home is a poemWie leven er in het huis van de poëzie, kun je wonen in gedichten, zijn ze gastvrij en welke gedichten voelen als thuiskomen? Met vier voor velen van ons nieuwe gezichten: dichter Sarah de Koning, multitalent Lemuël de Graav en spoken- & theaterperformer Lev Avitan, met Hizir Cengiz als host en interviewer. Tickets hier.

Maandag 12 februari in het kleinste theater van Amsterdam, het Torpedotheater in de Sint Pieterspoortsteeg, 20.00 uur Annelie David, Martin Reints, Mustafa Stitou en ZEA, Arnold de Boer die Hans Faverey en Bert Schierbeek op muziek heeft gezet.

Bent u toevallig in Leeuwarden of zoekt u nog een leuk uitje? Loop dan de Poëzieroute Leeuwarden, 'het metrum van de voetstap'.

Er zijn meer poëzieroutes om op weg te dromen, kijk hier.  

Dinsdag 13 februari in het Verhalenhuis in Haarlem het Poëziepodium van de Haarlemse Dichtlijn, gratis, wel even aanmelden op de site van het Verhalenhuis. Harmen Malderik is dan de carrouseldichter. Meedoen als dichter? Stuur een mail.

Elk jaar wordt ook een dichter gevraagd om het gedicht voor de Kinderboekenweek te schrijven. Onder het mom van "dingen net iets anders dan anders doen" heeft de organisatie besloten dit jaar geen dichter te vragen, maar een dichtwedstrijd te houden voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Tot 28 april kunnen kinderen hun gedicht dat past bij het thema 'Lekker eigenwijs!' insturen hier.

-
Readymades

Henkie

Wat een geraffineerd en voortreffelijk gedicht is dit! Op de allereerste plaats is het een heerlijk korte mededeling. Dat is nooit weg. Fijn voor oppervlakkige lezers. Maar kenners die meer van het leven en de poëzie verwachten, worden aan het werk gezet. Als ze zich openstellen voor het samengaan van de betekenislaag en de klanklaag van dit gedicht, zullen ze zowel cerebraal als gevoelsmatig worden aangesproken.
De eerste twee regels van het vers zijn louter klanken. Lees ze hardop en je hoort drie keer ‘kie’, twee keer ‘oe’, de allitererende h’s. In de derde regel is de kie-klank verschoven naar een iek-klank. Het gedicht verschuift dan ook: de muzikaliteit maakt plaats voor een meer rationele lading. Hoe geestig is die ongebruikelijke combinatie ‘betaalbare romantiek’. Inhoudelijk neigt die regel naar een paradox; romantiek wordt vaak met luxe en overdaad geassocieerd. En dat is allemaal een opmaat naar de vierde regel, wellicht de kern van het gedicht: ‘Elke dag verse bloemen’. Natuurlijk zullen er cynici zijn die roepen dat dat niet kan, dat dat te duur wordt voor Jan en alleman, maar de dichter gelooft in die mogelijkheid. Het vers dwingt ook de meest zwartgallige lezers om, als is het maar even en in fantasie, zich een wereld voor te stellen met elke dag frisse flora. In de slotregel wordt het kie-thema nog eens fijnzinnig herhaald.
Ook typografisch is dit gedicht interessant. De werking van de verschillende lettertypes en het effect van de golflijn tussen regel twee en drie vragen om verder onderzoek. In een vervolg-essay hoop ik hier op terug te komen.

© tekst Jos van Hest
© foto Monica Boschman-

Meanderen

We zijn weer terug met onze serie Meanderen. Els van Swol stuurde bijgaande foto in, een pagina uit Philippe Claudels roman Schemering met een zin over meanderen.

Meedoen? Stuur ons uw bijdrage.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten