LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 4 / 23 januari

23 jan, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Witte dwergen van Kenneth Swaenen (Peter Vermaat)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (28), Marc Eyck

Recensie van de bundel Het schuimspoor van het onbereikbare van André van der Veeke (Marc Eyck)

In de serie ‘gesprekken met Meandermedewerkers’ het veertigste gesprek, met Jeanine Hoedemakers (Alja Spaan)

Recensie van de bundel Een engel aan de deur van Aly Freije (Marc Bruynseraede)

Gedichten van Marijn Pelkmans

'Ik hou van jou, maar je ziet me niet'column van Hans Puper

Deze week op de site van Meander

Cabaretkenner Kick van der Veer maakt Podcast Light Verse, een interview met Kick van der Veer, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Meander in cijfers èn letters

Het bestuur van de Stichting Literatuursite Meander publiceerde deze week haar jaarverslag en de jaarrekening over 2021, begroting 2022.
In de blauwe balk onderin onze site kunt u de cijfers vergelijken met die van vorig jaar.
Een woord van dank aan al onze enthousiaste en gedreven vrijwilligers!

 

Nieuwsflits

 

VIRGULA van Sasja Janssen wint de Awater Poëzieprijs 2021 en is genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2022. Een interview met Sasja Janssen verschijnt volgende week op onze site.
Andere genomineerden voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2022 zijn Erik Bindervoet, De droom van eb inkt diervoer (De Harmonie), Charlotte Van den Broeck, Aarduitwrijvingen (De Arbeiderspers), Maarten van der Graaff, Nederland in stukken (Pluim) en Anne Vegter, Big data (Querido).

Marjolijn van Heemstra is de nieuwe stadsdichter van Amsterdam. Alkmaar koos voor Maria Barnas.

De Nationale Voorleesdagen gaan door! Van 26 januari t/m 5 februari zijn er diverse activiteiten in de bibliotheek.

Hoewel de boekhandels sinds afgelopen zaterdag weer open mogen (weliswaar met een beperkt aantal klanten per vierkante meter) heeft de CPNB toch besloten om de Boekenweek ook dit jaar te verplaatsen. De organisator van de Boekenweek heeft laten weten dat de nieuwe datum 9 tot en met 18 april wordt.

Vanaf 9 april, de aanvang van de Boekenweek, zal op Literatuurmuseum.nl én in het Literatuurmuseum in Den Haag een nieuwe tentoonstelling komen over Ilja Leonard Pfeijffer. Een logisch moment: Pfeijffer schrijft dit jaar het Boekenweekgeschenk en het museum heeft recentelijk zijn schrijversarchief verworven. Een nieuwe tentoonstelling haakt eveneens aan bij de Boekenweek met het thema ‘Eerste liefde’. Hierin zijn foto’s en liefdesbrieven van schrijvers en hun eerste liefdes te zien.

Het Grote Gebeuren, een groot literatuurfestival in Groningen op 12 februari, gaat niet door. Gezocht wordt hoe iedereen binnenkort wél kan genieten van geweldige literatuur en mooie gesprekken. Hou de website en socials in de gaten.

De Haarlemse Dichtlijn probeert haar festival op Hemelvaartsdag coronaproof te maken. Op 26 mei, in Huis Hodshon aan het Spaarne. Inschrijving vanaf heden geopend.

Het wereldberoemde citaat "Don't mention the war" uit de omstreden aflevering The Germans van de Britse hitkomedie Fawlty Towers krijgt een plekje in de Van Dale. Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon van het woordenboek zaterdag bekendgemaakt in het radioprogramma Volgspot. De zinsnede heeft zich de afgelopen veertig jaar een vaste plek in de Nederlandse taal verworven.

 

Readymades

Verontrustend

Journalisten vragen beroemde dichters altijd hoe het zo gekomen is. Je leest dan verhalen over het ouderlijk huis waar zo’n kunstzinnig klimaat heerste met een moeder die iconen schilderde en een vader die regenbogen bakte tot keramiek. Het omgekeerde komt ook voor: een verdroogd gezin waar slechts één boek verbleef: de bijbel. Maar als je opgroeit met die prachtige, oud-testamentische taal, dan heb je genoeg woordenschat voor een bekroond verzameld werk. Het antwoord kan zus of zo zijn, dat maakt niet uit.

Eén zelfde antwoord komt in elke diepte-interview voor: de beroemde bard heeft in zijn (of haar) jeugd wel eens in een boekwinkel een poëziebundel van Lucebert of Kopland gejat. En dat was het begin van een poëtische carrière. Een dichter die in zijn (of haar) jeugd nooit een bundel heeft gepikt, zal nooit de P.C. Hooftprijs in ontvangst kunnen nemen.

Boekwinkels zouden daarom hun verantwoordelijkheid moeten kennen en ruim investeren in een toekomstige generatie dichttalent. Maar wat doen die kleinzielige middenstanders? Ze plaatsen in hun afgeschermde, piepkleine poëziehoekjes bordjes met bedreigingen. Zelfs Tomas Lieske met zijn spetterend geluk mag je niet gratis meenemen. Hoe verontrustend. De temperatuur van het klimaat van de Nederlandse poëzie zal dalen tot diep onder het vriespunt.

© Jos van Hest

 

Meanderen

uit Sally Rooney's Prachtige wereld, waar ben je? Ambo/Anthos2021

uit De dochter van Stalin, Rosemary Sullivan, Singel Uitgeverijen, 2016
Beiden ingestuurd door Alja Spaan.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten