LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 11 / 13 maart

13 mrt, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Profane verlichting van Johannes van der Sluis (Hans Puper)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (35), Wim Platvoet

Recensie van de bundel De t(h)huiszittergod van Jonathan Griffioen (Kamiel Choi)

Interview met Nicolas Van Herck, "Ik heb het over troostende poëzie als onverhoopte uitkomst. " (Alja Spaan)

Recensie van de bundel Wat nu met het licht dat binnenvalt van Siel Verhanneman (Johan Reijmerink)

De favorieten van Jeanine Hoedemakers

Apocalyps, column van Karel Wasch

Deze week op de site van Meander

"voorbij woorden", uit het interview met Monique Leferink op Reinink, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwsflits

Harry Zevenbergen (1964), oud stadsdichter van Den Haag, bloemlezer en organisator van tal van poëzie-evenementen is 8 maart jl overleden. Zevenbergen leed al lange tijd aan de ziekte alzheimer.

Genomineerd voor de Grote Poëzieprijs de bundels van Piet Gerbrandy, Ontbinding, Tijl Nuyts, Vervoersbewijzen, Charlotte van den Broeck, Aarduitwrijvingen, Roelof ten Napel, Dagen in huis en Sasja Janssen, Virgula. Het juryrapport is te lezen op de website.

De genomineerden voor de Paul Snoekprijs zijn: Mischa Andriessen, Winterlaken, Dominique De Groen, Het offerlam, Paul Demets, De landsheer van Lethe, Bernke Klein Zandvoort, Veldwerk, Hester Knibbe, Inzake dit huis  en Tomas Lieske, Keto stiefcommando.
De Paul Snoekprijs wordt sinds 1991 driejaarlijks uitgereikt door het stadsbestuur van Sint-Niklaas. De bekroning gaat naar een bundel Nederlandstalige poëzie, die door zijn kracht, zijn vitaliteit en eigentijdse karakter belangrijk genoeg wordt geacht om de driejaarlijkse Paul Snoekprijs te ontvangen. De prijs wordt uitgereikt op zondag 10 april 2022 om 10.30 uur.

Vandaag:

Een avond in het teken van STATION! Schuif gezellig op vrijdag 18 maart 19.30 uur aan New Metropolis, Amsterdam, waarbij dichters, vertellers, zangeres/zangers zullen zijn onder leiding van G. Aksoy, cultuurprijswinnaar Nieuw-West 2020.

Ben je toch in Amsterdam of onderweg daar naar toe, kijk dan ook even wat je kunt doen bij Perdu.

Zaterdag 19 maart, van 14.00-16.00 uur presenteren uitgeverij crU i.s.m. Poeziecentrum Nederland 5 jaar crU-poëzieweekgeschenken. Het lustrum vieren we met een special in het hart van de Nederlands poëzie, het Poëziecentrum Nederland (PcN). Mister PcN, Wim van Til, interviewt de uitgever, de vormgever en de auteurs. Mmv Sven Staelens, Hanneke van Eijken, Astrid Lampe, Vicky Francken, Harold van der Kamp en Nanne Nauta.

Waar ligt de grens? Eijlders vraagt dichters met eigen gedichten een antwoord te geven op zondag 20 maart 2022 om 15:00 uur. De enige begrenzing daar zijn de treden van de trap. Speciale gastdichter op deze dichtmiddag is Onno-Sven Tromp. Vooraf aanmelden kan en mag altijd.

De wereldpoëziedag valt in Alkmaar op diezelfde zondag, 20 maart, met oa Joris Brussel, oud stadsdichter, en Maria Barnas, de nieuwe stadsdichter van Alkmaar. Georganiseerd door Dichterskring Alkmaar, het Alkmaars Dichtersgilde en Artiance. Aanvang 14.00 uur, Bibliotheek Kennemerwaard.

Ook die zondag en wel van 14:00-17:30 houden de dichters van de PoëzieClub Eindhoven weer hun Literair Podium in het Evoluon. Aanmelden is verplicht.Thema: ONTSPRING, maar dat is uiteraard niet verplicht.

Poëzie en muziek in Kloosterkerk Ter Apel, Westerwolde. Uitgangspunt is de nuchtere conclusie van de Bijbelse Prediker: ‘alles heeft zijn tijd’. Dat neemt men wel heel letterlijk want we zien niet wanneer of hoe laat het evenement is.

Hogeschool van Amsterdam Poëziefestival 2022, startdatum 22 maart, 17.00 uur, in de Wibautstraat te Amsterdam. Oa met Kila van der Starre en Maarten van der Burg die Digitale Fluid Poems afwisselt met ontspannende visuals.

Aan de hand van de dichtbundels Verjaardagsbrieven van Ted Hughes en Ariel van Sylvia Plath nemen acteurs David Geysen en Beaudil Elzenga je mee in een intieme theatervoorstelling over de liefde en de flirt met de dood. Zondag 27 maart 15.00 uur, Theater Kikker in Utrecht.

Vier verschillende voorstellingen van Feest der Poëzie op vier verschillende plekken:
bij Stichting Falderie in Amstelveen voor mensen met een beperking en hun naasten; over Henriette Roland Holst is te zien bij Sijthoff in Leiden, i.s.m. Index Poetry Books; de lezing 'Nippon Achterna: Met Louis Couperus door Japan' bij theecultuurclub MoyChay te Amsterdam; 'Kom zijn liefste', de voorstelling over Herman Gorter in het Poëziecentrum Nederland in Nijmegen. Kijk op de site voor meer informatie.

Woensdag 6 april en woensdag 4 mei de Poëzieboys (Jos Nargy en Joep Hendrikx). Zij brengen de beste poëzie van dit moment, geïnspireerd op de legendarische avond in 1966 in Carré van Simon Vinkenoog.

Tijdens de jaarlijkse Twentse Boekenballade van Stichting Hengelo Leest, Boekhandel Broekhuis, Bibliotheek Hengelo en Poppodium Metropool verklaren muziek, proza en poëzie elkaar vurig de liefde. Kom op woensdag 13 april genieten van een bijzonder afwisselend programma, gepresenteerd door Theo Hakkert, onze nuchtere rots in de literaire branding. Koop nu je ticket.

SLAAcast is het audiokanaal van SLAA. Momenteel maken we De Poëziepodcast met Daan Doesborgh en is de eerste aflevering van onze nieuwe podcast Het essay te luisteren, gepresenteerd door Roos van Rijswijk. In onze eerste internationale podcast, Current Literary Affairs, praten we met schrijvers van over de hele wereld (i.s.m. Read My World). We maakten daarnaast Voor de liefste met de Hermitage en werkten mee aan de audioserie De Dagdelen, die ontstaan is tijdens Het Kamp van Op de Schans in samenwerking met Into the Great Wide Open.

Een mijlpaal in poëzieland. Al weken staat de dichtbundel Komijnsplitsers van Marieke Lucas Rijneveld in de bestsellerlijst. Voor een dichtbundel is dat al een enorme prestatie, maar ook werd deze week bekend dat er inmiddels al 10.000 exemplaren van de bundel zijn verkocht.

 

Readymades

 

Nicht stören
Do not disturb
Ne pas déranger

Hoe vredelievend, deze tekst. Het kaartje met dit drietalig gedicht zou ook om mijn nek mogen hangen. Eigenlijk zou ik de hele wereld willen inpakken en aan alles en iedereen zo’n kaartje willen knopen. En ik zou mezelf nooit meer uitpakken.

Dadaïst en surrealist Man Ray (1890-1976), die eigenlijk Emmanuel Radnitzky heette, maakt dit inpaksel in 1920 voor een foto. Het werk ging verloren en in 1971 maakte hij het opnieuw. Hij noemde het ‘L’enigma d’Isidore Ducasse’, ‘Het raadsel van Isidore Ducasse’. Die Ducasse was de dichter van de beroemde bundel ‘Les Chants de Maldoror’ uit 1869. De dadaïsten waren gek op dat boek.
Hoe dan ook, dit ingesnoerde pakket blijft een raadsel. Niemand weet wat erin verborgen zit. De museumlui van Boijmans Van Beuningen durven het pakje (gekocht in 1972) niet open te maken. Al meer dan een halve eeuw wordt het niet gestoord. De site van het museum laat weten dat je het momenteel niet kunt bekijken: ‘Dit object is op reis.’ Ook een prachtige regel. De bestemming wordt niet genoemd.
Ik vraag me af hoe ze het voor die reis hebben ingepakt. Met witte handschoenen, eerst in bubbeltjesplastic en dan in een kist, speciaal gemaakt voor het raadsel? Ik hoop dat de uitpakkers weten wanneer ze moeten ophouden met uitpakken.

© Jos van Hest

 

Meanderen

 

Als je struint over het internet dan vind je dat er veel scholen de Meander heten. Ook grappig hoe ze het meanderen in hun visie en logo’s verwerken, aldus Annette Akkerman:
OBS Meander: "Het onderwijs en de leerling meandert dus door de tijd."
Kindcentrum de Meander : "Een ontwikkeling die niet altijd volgens een rechte lijn verloopt, maar soms meanderend ook op de juiste plek uitmondt."
Openbare daltonschool De MeanderStichting School De Meander.
Katholieke Basisschool de Meander Oosterhout: "Het kind is als een rivier, meanderend van de berg(van de oorsprong) naar de zee (het voortgezet onderwijs, de volwassenheid)" en "meanderend naar een volgende fase in hun leven".
Openbare basisschool De Meander:

 

Nog een openbare basisschool De MeanderOBS en Kindcentrum De Meander: "De naam “De Meander” is dan ook niet toevallig gekozen, maar staat synoniem voor hoe de ontwikkeling van kinderen verloopt: als het ‘meanderen’ van een rivier."
En als laatste voorbeeld Basisschool de Meander in Sauwerd: "De Meander begeleidt de kinderen tijdens dit “meanderen”.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten